Wiele osób decyduje się na to, aby zamówić czekoladki reklamowe. W rzeczywistości mogą decydować się na to pod wpływem emocji, nie zagłębiając się w tajniki tego, czy wiedzą jak odpowiednio powinny być podawane. Ważne jest bowiem to, że zarówno czekoladki i cukierki reklamowe mogą być degustowane pojedynczo, ale znacznie lepiej smakują wtedy, kiedy poczęstujemy nimi kogoś wraz z dodatkiem czegoś do picia. Tym czymś do picia powinna być oczywiście kawa. Właśnie dlatego w dobrym tonie jest, aby zapytać swoich klientów o to, czy zechcą się napić kawy, a nie skosztować czekoladki reklamowej. Jeżeli wyrażą chęć spróbowania kawy, możemy im ją podać, umieszczając na talerzyku lub spodku czekoladki albo cukierki reklamowe. Ma to bardzo elegancki charakter i wygląd, sprawia również, że klient pozytywnie ocenia zachowanie firmy.
Czekoladki reklamowe mogą być również podawane z herbatą. Są wszak osoby, które nie piją kawy, ale herbata jest dla nich akceptowalna. Tutaj należy zastosować taką samą metodę częstowania cukierkami, jak wcześniej. Należy je podać umieszczone na talerzyku. Jeżeli nie posiadamy możliwości zaparzenia napoju i jego podania, warto cukierki reklamowe wysypać do misy lub patery i umieścić ją na stoliku, znajdującym się w pobliżu kanap lub krzeseł w poczekalni. Dzięki temu każdy będzie mógł sięgnąć po te słodkie łakocie bez potrzeby wstawania z miejsca. Co więcej, nie występuje wówczas uczucie skrępowania, które w dalszym ciągu może towarzyszyć wielu osobom, kiedy dochodzi do częstowania się słodyczami. W pobliżu umieśćmy również niewielki kosz na śmieci. Jego pojemność powinna być wystarczająca do tego, aby pomieścić wszystkie opakowania po słodyczach, które zamierzamy wyrzucić po ich zjedzeniu. Kosz powinien być każdego dnia opróżniany, a jego obudowa utrzymywana w czystości. Nic bowiem tak nie razi klientów, jak brudny kosz, zanieczyszczona pokrywa czy ślady po palcach, które pozostawiły osoby, korzystające z niego.